• Tenisové tábory

            9. 5. 2024

            LETNÉ TENISOVÉ TÁBORY AJ TENTO ROK ☀️🎾 

            Takmer 200 nadšených detí a spokojných rodičov za posledné 2 roky 🍀 Chcete aby vaše dieťa strávilo leto plné pohybu, zábavy, športu a nových priateľstiev ? Naše letné tábory sú pre všetkých. Od úplných začiatočníkov ktorí chcú vyskúšať tenis, zašportovať si a stráviť teplé letné dni v bazéne v kolektíve kamarátov, až po skúsených tenisov. Môžete sa prihlásiť už teraz a pre viac info nás neváhajte kontaktovať 🤸🏼‍♀️🥇🏃🏻‍♂️☀️🎾 

             

             Viac info: academy@unitedtennis.sk / +421 910 163 174 IG: united.tennis.academy / www.unitedtennis.sk

          • Tenisové tréningy

            9. 5. 2024

            POKRAČUJEME S TRÉNINGAMI TENISU VONKU 🎾☀️🏆🏃🏻‍♂️ 

            Individuálne a skupinové tenisové tréningy pre deti. Kurzy sú vhodné pre všetky vekové kategórie, pre úplných začiatočníkov, ale aj pokročilých hráčov. Deti u nás zažijú veľa zábavy, pohybu a súťaží v kolektíve kamarátov. Naučia sa základy, alebo zlepšia techniku a úroveň tenisu. Tréningy sú pod vedením skúsených trénerov, ktorí hráčov pripravia a naučia správne základy a zlepšia úroveň hry. Príďte si vyskúšať prvý tréning zdarma. Tešíme sa na Vás :) 

             Viac info: academy@unitedtennis.sk / +421 910 163 174 IG: united.tennis.academy / www.unitedtennis.sk

          • BENITIM

            9. 5. 2024

            Vážení rodičia, dňa 24.5. realizuje športový klub BENITIM na našej škole psychologicko-športovú diagnostiku pre športové zameranie dieťaťa "BENITIM TEST". Viac info o testovaní a prihlášky na testovanie nájdete v prílohe.

          • SÚŤAŽ MLADÝCH ZÁCHRANÁROV CIVILNEJ OCHRANY OKRESNÉ KOLO

            8. 5. 2024

            V utorok 7. mája 2024 sa v našom areáli ZŠ P. Horova 16 uskutočnilo okresné kolo súťaže Mladých záchranárov civilnej ochrany. Cieľom podujatia bolo v rámci preventívno-výchovnej a propagačnej činnosti civilnej ochrany súťažnou formou oboznámiť žiakov s úlohami súvisiacimi s ochranou života, zdravia a majetku. Súťaže sa zúčastnilo spolu 12 družstiev z 9 škôl. Súťažné družstvá pozostávali z dvoch dievčat a dvoch chlapcov. Družstvá súťažili v šiestich disciplínach:

              - vedomostný test (civilná ochrana, zdravotnícka príprava, požiarna ochrana, dopravná výchova),

              - civilná ochrana (použitie ochrannej masky, improvizovaných prostriedkov individuálnej ochrany, evakuačná batožina a rozoznávanie varovných signálov),

               - zdravotnícka príprava (v tom aj volanie na číslo tiesňového volania 112),
               - hasenie malých požiarov,
               - streľba zo vzduchovej pušky
               - pohyb a pobyt v prírode - topografia
            Súčasne sa hodnotil aj čas absolvovania disciplín vrátane bežeckého času.
            Všetci súťažiaci preukázali svoju dobrú teoretickú pripravenosť, no nezaostávali ani v praktickej časti súťaže. Po vyhodnotení dosiahnutých bodov a vyhlásení výsledkov sa naše družstvo „B“ umiestnilo na 3. mieste ( Rebeka Krokavcová, Viktória Vršková, Lukáš Nosál, Simon Šamalík zo 7. A ). Naše druhé družstvo „A“ sa umiestnilo na 11. mieste ( Karolína Krchňavá, Miriam Hasenovičová, David Gašparík, Oliver Malo zo 7.A ). Gratulujeme a ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu.

             Víťazmi OK mladých záchranárov civilnej ochrany sa stali družstvá:

            1. miesto:        ZŠ s MŠ Česká 10
            2. miesto:        Gymnázium F. G. Lorcu Hronská 3
            3. miesto:        ZŠ P. Horova 16, družstvo „B“

             

             

             

             

             

             

             

             

          • Pozvánka do knižnice

            7. 5. 2024

            Vďaka viacerým projektom sa podarilo zmodernizovať našu školskú knižnicu. Žiakov knižnice víta vymaľovaná miestnosť vybavená novými stoličkami, televízorom s DVD prehrávačom, dataprojektorom s premietacím plátnom, ale hlavne veľa nových kníh.

            V knižnici sa realizujú vyučovacie hodiny, organizujú recitačné súťaže, výstavky kníh, čitateľský maratón, detská misia, ale v prvom rade si tu chlapci a dievčatá prezenčne alebo absenčne požičiavajú knihy na čítanie. Knihy si môžu vybrať priamo v knižnici počas výpožičných hodín alebo vybrať zo zoznamu kníh, ktorý je zverejnený na web stránke.

            Na záver si požičiam názov knihy spisovateľa Daniela Heviera: „Do čítania, decká!“

          • Štúrov Zvolen – okresné kolo súťaže

            6. 5. 2024

            Koncom apríla sa v Dúbravke uskutočnilo okresné kolo súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl a jej poslaním je formovanie vzťahu mladých ľudí k rodnému jazyku, rozvíjanie verbálno-komunikačných schopností, skvalitňovanie rečového prejavu žiakov, vyhľadávanie talentovaných žiakov, rozvíjanie ich nadania a vytvorenie konkurenčného prostredia na vzájomné porovnávanie rétorických schopností.

            Našu školu zastupovali dvaja žiaci. V I. kategórii (4.-6. ročník) súťažil žiak Oliver Janík z 5.A triedy, v II. kategórii (7.-9. ročník) sa s rečníckym prejavom predstavil Andrej Zaujec zo 7. A.

            Atmosféra súťaže bola veľmi podnetná, chlapci získali cenné skúsenosti s rečníckym prejavom a praktické rady ako vystupovať a prezentovať sa pred publikom, keďže verejne vystúpiť s prejavom je častokrát náročné aj pre nás dospelých.

            Ďakujeme žiakom za peknú reprezentáciu našej školy a želáme im veľa úspechov v budúcom ročníku súťaže.

          • Horováci

            6. 5. 2024

            V sobotu 27. 4. sa uskutočnilo predposledné stretnutie turistického krúžku Horováci. Naším cieľom bola vinohradnícka oblasť Svätý Jur, hrebeňom Malých Karpát po Svätojakubskej ceste na Biely Kríž a späť do Rače. Stretli sme sa ráno pred školou, počasie nám prialo, už ranné slnečné lúče napovedali krásne počasie. Mestskou a regionálnou dopravou sme sa premiestnili do obce Svätý Jur, odkiaľ sme s malou prestávkou na občerstvenie pri vinohradoch vystúpili k Vinohradníckemu skanzenu nad Svätým Jurom. Dozvedeli sme sa o histórii aj súčasnosti tejto vinohradníckej oblasti. Od skanzenu sme prešli k oblasti Drotáre, celou cestou nás obklopovali vinohrady. Postupne sme lesom prišli na Svätojakubskú cestu, ktorá je známa krížmi a kaplnkami. Ku každej sa viaže príbeh. Zaujímavosťou je, že táto cesta je označená ako jazdecká a preto sme mohli pozorovať aj konské podkovy v teréne. Využili sme lesný foto kútik s výhľadom na okolitú krajinu. Napojením na asfaltovú cyklo trasu sme sa premiestnili na Biely Kríž, miesto plné cyklistov, ktoré dýchalo jeho typickou atmosférou. Tu sme sa občerstvili, pochutnali miestne špeciality a vykročili na cestu do Rače, odkiaľ sme sa mestskou hromadnou dopravou premiestnili pred školu. Na deti už čakali rodičia, ktoré sa plné zážitkov a možno aj boľavých nôh rozpŕchli domov. Tešíme sa na posledné stretnutie, ktoré spojíme s opekačkou. P. uč. Berdisová a Balogová

          • Dunajské mlyny - exkurzia

            2. 5. 2024

            Exkurziu k vodným mlynom Malého Dunaja absolvovali triedy 6.A a 7.B.

            Postupne sme si pozreli mlyny ukryté v prekrásnych lužných lesoch pri Dunajskom Klátove, Tomášikove a v Jelke. Malý Dunaj, ako rameno Dunaja, ohraničuje na južnom Slovensku Žitný ostrov. Lužné lesy, ktoré kedysi lemovali vodnú plochu, zostali zachované iba na malej časti. Väčšinu lesov človek už dávno premenil na poľnohospodársku pôdu. Aby úrodu mal kde pomlieť, postavil na Malom Dunaji sústavu vodných mlynov, ku ktorým spravil prívodné kanále, ktoré poháňali mlynské kolesá. Zachovaných a zrekonštruovaných ostalo už len 6 mlynov. Tri ktoré sme navštívili, sú zároveň múzeá s pôvodným vybavením. 

          • Deň Zeme 22. apríl - Zem je v našich rukách

            2. 5. 2024

            Hlavnou témou Dňa Zeme 2024 je udržateľnosť a ochrana životného prostredia. K udržateľnej budúcnosti našej planéty v Deň Zeme prispel na našej škole každý.  

             

            Do školy sme prišli oblečení v zelených tričkách. Hneď pri vchode sme si pozreli výstavku EKO výrobkov a prírodných produktov. Inšpirovali sme sa alternatívnymi možnosťami EKO drogérie a kozmetiky. Zoznámili sme sa s rozličnými prírodnými materiálmi, o ktorých sme mnohí doteraz nepočuli. Pozrieť sme si mohli modal, tence, morské riasy, ľan, sisal, bambus, lufu a iné. Zaujímavé boli kvetináče z kokodamy a zo slnečnicových šupiek alebo tanier z kukuričného škrobu, manioku a cukrovej trstiny. Chutne vyzerali aj BIO potraviny vyrobené spôsobom šetriacim naše životné prostredie.

             

            Na automate s nápojmi bolo napísaná výzva pre nás všetkých, aby sme si priniesli nápoj vo vlastnej, opakovane použiteľnej fľaši a nevytvárali zbytočný plastový odpad.

            V triedach sme okrem plastov a papiera triedili aj bio-odpad.

             

            Počas 5. a 6. vyučovacej hodiny všetky triedy so svojimi triednymi učiteľmi upratovali celý areál školy a jej blízke okolie. Vyzbierať odpad sme boli aj mimo areálu školy, stretnúť ste nás mohli napríklad pri kostole v DNV.

             

            Na prvom stupni deti presádzali izbové rastliny, sadili bazalku, pripravili ochutnávku liečivých bylinkových čajov pre spolužiakov a maľovali plagáty na tému Deň Zeme. Tretiaci mali ukážku výcviku vodiacich asistenčných psov. Na podporu organizácie, ktorá psíkov cvičí, urobila škola do konca týždňa zbierku. Mohli sme prispieť rôznymi psími pomôckami.

             

            Na druhom stupni mali žiaci nedávno odbornú prednášku o medveďoch v našich lesoch. Iní zase navštívili Prírodovedné múzeum vo Viedni, vybrané triedy pôjdu na exkurziu do SHMÚ na Kolibe. Piataci vytvárali obrázky na tému "Miesto našej Zeme vo vesmíre".

            Šiestaci hrali na Deň Zeme rôzne eko-hry v Dendroparku nad školou - Nájdi svoj strom, Veľké hľadanie, Čo do nepatrí lesa (zbieranie odpadkov). Určovali rastliny a bezstavovce pomocou určovacích kruhov a pozorovali ich pomocou lupy. Učili sa aj o vtákoch a počas 6. vyučovacej hodiny prišli na školský dvor dravčiari s tromi sovičkami. Ďakujeme dedkovi nášho žiaka Jakuba Martinca zo 6.B triedy za zaujímavé a pútavé rozprávanie.

            Deviataci na hodine angličtiny hovorili o tom, ako podporujú ochranu prírody rôzne známe osobnosti.

             

            Dôležitou súčasťou enviro-výchovy je pobyt v prírode, preto majú viaceré triedy naplánované exkurzie na Devínsku Kobylu, do Dunajských luhov a do Botanickej záhrady. Niektorí žiaci sa už poznávania v prírode zúčastnili, na iných ešte exkurzia v prírode iba čaká.

             

            Aj v školskom klube detí sa zapojili do akcie Deň Zeme a celý týždeň pracovali s touto tematikou. Prváčikovia usilovne vyzbierali dve vrecia odpadu pri Dendroparku a spoločne vyrobili obraz „Mám rád svoju planétu“.

             

            Rozmýšľajme nad tým, ako každodennými činnosťami ovplyvňujeme planétu, lebo: „to, že to tak robíme, neznamená, že sa to tak robiť má.“

          • Siedmaci v galérii

            30. 4. 2024

            24.apríla 2024 žiaci 7.B triedy navštívili GMG v Mirbachovom paláci. V rámci interaktívneho programu „VIDIEŤ INAK“ prešli niekoľkými aktivitami, ktoré ich nepriamo prinútili pozerať sa na okolitý svet aj trochu inak.  V prvej časti sa pod vedením lektorky zamýšľali nad rolami, ktoré vo svojom živote majú a ktoré ich ešte čakajú. Potom absolvovali ďalšiu aktivitu nazvanú OSLOBODENÝ PRIESTOR. Tu si prevzali fotografie priestoru a formou brainstormingu v skupinkách premýšľali, čo všetko sa v danom priestore dá zrealizovať. Svoje myšlienky nakoniec i verbalizovali. Tretia aktivita bola praktického rázu – maľovali technikou „tupovania“ . Najskôr len tak skúšobne a potom sa pustili tvoriť vlastné samostatné práce. Hlavnou úlohou bolo farebne zaplniť priestor okolo modelu – kvetiny. Ako sa im to podarilo vidíme na niekoľkých fotografiách. Ako vždy, aj teraz nás pochválili  za vzorné správanie sa a spoluprácu.

          • Piataci v botanickej záhrade

            29. 4. 2024

            Dňa 29. 4. 2024 sa žiaci 5.A triedy vybrali na exkurziu do Botanickej záhrady v Bratislave.

                  Privítal ich milý pán sprievodca, ktorý ich najskôr oboznámil s históriou botanickej záhrady. Spolu s ním si  žiaci  pozreli vonkajšie expozície rastlín. Upútali ich zbierky rôznych  cudzokrajných a domácich drevín, letničkové a trvalkové záhony, práve rozkvitajúce rozárium, japonská záhrada, rôzne skalky aj  jazierka. Samozrejme, všetko bolo doplnené zaujímavým výkladom.

                 Asi najviac žiakov zaujali expozície rastlín v skleníkoch. Obdivovali nádheru tropických a subtropických plodín v skleníku úžitkových rastlín, Viktóriový skleník, kaktusový a palmový skleník. Videli napríklad aj veľký trs banánov na banánovníku či plody papáje, nádherné rozkvitnuté lekná, mäsožravé rastliny. Vnímali aj rôzne zaujímavé vône kvitnúcich rastlín.

                 Prialo aj krásne slnečné počasie, a tak piataci strávili nádherné dopoludnie.

          • Nemecký týždeň

            29. 4. 2024

            Od 15. 4. 2024 sa na našej škole po prvýkrát uskutočnil nemecký týždeň. Žiaci jazykových tried 5.- 8. ročníka sa nadšene zapájali do rôznych aktivít, ktoré pre nich pripravila lektorka Karin z Rakúska.

          • Psí pomocníci na našej škole

            23. 4. 2024

            Dňa 22. 4. 2024 sa triedy 3. A a 3.C zúčastnili prednášky o výcviku vodiacich psov z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy. Deti si vypočuli základné informácie o tom, ako prebieha výcvik takýchto psíkov, na čo je pri tréningu kladený dôraz, takisto aj poučenie, ako sa správne správať v prítomnosti ľudí, ktorí majú problém so zrakom a vedie ich vodiaci pes. Aby to nebolo iba o teórii, trénerky z výcvikovej školy namodelovali rôzne situácie, ktoré vznikajú pri trénovaní psíkov a zapojili ako figurantov našich žiakov. Ukázali nám ako psík hľadá voľné miesto na sedenie pre svojho nevidiaceho pána alebo ako vie nájsť dvere. Za praktickými ukážkami nasledoval priestor na rôzne otázky našich žiakov. Na záver sa žiaci rozdelili do viacerých skupín a postupne sa stretli so psíkmi bližšie. Mohli si ich pohladkať, ak sa ešte chceli niečo opýtať, trénerky im s radosťou zvedavé otázky zodpovedali. Trénerka, ktorá predvádzala ukážky so psíkmi, je naša bývala kolegyňa Mgr. Katka Paxnerová. Ďakujeme  pekne za zaujímavú a názornú prezentáciu.

             

          • Vodiace psy na našej škole.

            17. 4. 2024

            DEŇ ZEME – UKÁŽKA VÝCVIKU VODIACICH PSOV NA NAŠEJ ŠKOLE.

             

            Dňa 22. 4. 2024 nám prídu ukázať trénerky z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy www.vodiacipes.sk , čo všetko dokážu tieto šikovné psíky.

            Toto občianske združenie pomáha ľuďom so zdravotným postihnutím, stať sa samostatnejšími, vďaka pomoci psov so špeciálnym výcvikom.

            Ak chcete, môžete podporiť ich činnosť a tak pomôžete urobiť veľký krok ku samostatnosti týmto ľuďom.       

            V termíne 22. – 26. 4. 2024 priniesť do našej školy (odovzdať triednym p. učiteľkám) použité, nepotrebné paplóniky do postieľok, detské ale aj väčšie iba molitanové matrace na posteľ, „pamlsky“ (nie dentálne kostičky, nie farebné a bez chemikálií), sáčky na exkrementy, hračky (uzlové pre psov, hračky KONG, nie loptičky a plyšáky), použité vôdzku alebo obojok.

            Vyzbierané veci potom odovzdáme trénerkám a psíkom.

            Ďakujeme.

          • Bratislavské bábkové divadlo

            15. 4. 2024

            Dňa 11.4.2024 žiaci 2.A a 2.B navštívili Bratislavské bábkové divadlo. Tešili sa na divadelné predstavenie Vincent a Víchrica. Bolo to niečo, čo ešte nezažili. Počas tejto inscenácie s javiskovým sedením a limitovaným počtom miest mali všetci žiaci na javisku vyčlenené vlastné sedenie a herci boli iba pár krokov od nich.

            Príbeh začal tým, že si malá Ema uvedomila, že rodičia sa už nesprávajú k sebe tak pekne ako predtým, rozhodla sa prísť tomu na kĺb. Spolu s bláznivou susedkou a babkou sa pustili do pátrania a odhalia, že za nepohodu v rodine môže Vincent. Nesmelý pán, ktorý z nedostatku objatí a pusiniek chradne. Objatie je cesta do srdca a to Vincentovo bolo prázdne. Na to, aby si otecko s mamičkou zase našli k sebe cestu, musela Ema Vincentovi pomôcť a nájsť mu niekoho, kto by ho mal rád. A tak sa Ema, susedka a babička pustili do akcie.

            Z hľadania priateľky pre Vincenta sa stala radostná a trochu divoká hra, ktorá mala všetky predpoklady skončiť sa dobre. Zdalo by sa, že láske nič nestojí v ceste. O tom boli presvedčení aj naši žiaci a pomohli v tom, aby si aj Vincent našiel niekoho, kto ho má rád... a podarilo sa im to.

            PaedDr. Grnja, Mgr. Václavíková