• Oznam školskej jedálne

            16. 6. 2023

            OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE  PRE ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024

            Zápisný lístok  a žiadosť k poskytnutiu štátnej dotácie pre nových stravníkov a žiakov 1.ročníkov, treba vyplnené poslať alebo doručiť ved. ŠJ  do 14.7.2023.

             

            Registráciu nových stravníkov na stravovanie od 1.9.2023 evidujeme na základe včas odoslaných zápisných lístkov a návratky k štátnej dotácie  do 14.7.2023.

             

            Prosím o dodržanie termínov

            S pozdravom : Šilhárová ved.ŠJ

             

            Zápisný lístok a žiadosť na poskytnutie štátnej dotácie na základe návratky od.1.9.2023, sú zverejnené nižšie:

            Zápisný lístok stravníka na šk. rok 2023-2024  TU

            Návratka - Ziadosť rodiča TU

          • Šiestaci spoznávajú Bratislavu

            29. 6. 2023

            28.6.2023 žiaci zo 6.B absolvovali ďalšiu turistickú vychádzku po významných miestach v Bratislave. Prechádzali sa v Sade J. Kráľa, ktorý bol založený na pravom brehu Dunaja v rokoch 1774-76. Park prešiel mnohými zmenami, dnešná podoba parku je až z roku 1839.

            Najvýznamnejším architektonickým prvkom je jedinečný záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola. V srdci sadu sa nachádza socha Janka Kráľa. Je najstarší verejný park v strednej Európe a jeden z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec. Nachádza sa v bratislavskej Petržalke medzi Starým mostom a Novým mostom. Má rozlohu 42 hektárov. Najväčšími unikátmi sú platany javorolisté, ktoré svojim vekom cca 200 rokov a rozmermi obvodov kmeňa vyše 500-600 cm pôsobia veľmi impozantne.

          • Štvordňové sústredenie tanečného krúžku v Prahe

            29. 6. 2023

            Od 22. 6.  do 25. 6. 2023 boli členovia tanečného krúžku zo 7. A  na sústredení v Prahe.  Ubytovaní boli v Dome detí a mládeže na Vinohradoch, s ktorým naša škola udržuje dlhoročnú spoluprácu. Okrem tancovania mali na každý deň bohatý program.

            Najprv išli na Václavské námestie s jazdeckou sochou sv. Václava pred budovou Národného divadla. Tu si splnili sen, že si pred spomínanou sochou zatancujú. Nasali aj atmosféru tohto najrušnejšieho námestia. Ďalšie kroky ich zaviedli na Staromestské námestie, kde obdivovali Orloj s astronomickým ciferníkom, v dvoch okienkach sledovali striedajúcich sa apoštolov, pohybujúcu sa kostru a kikiríkajúceho kohúta.

            Na druhý deň žiaci navštívili jednu z najkrajších zoologických záhrad sveta v kopcovitej a lesnatej Tróji. Najviac sa tešili na tučniaky, ale prešli aj  vodný svet a opičie ostrovy, Severský les s typickými zvieratami, ako sú vlci alebo tigre, od ľadových medveďov sa prešli do údolia slonov, prechádzali sa okolo  voliér, v ktorých  poletovalo množstvo vtákov, skoro zmokli v indonézskej džungli, boli nadšení nielen z hadov, korytnačiek a krokodílov, ale aj z malých zvieratiek a hmyzu.

            Zo všetkých strán Prahy vidieť Hradčany. Túto dominantu Prahy neobišli ani naši žiaci. V gotickej Katedrále sv. Víta obdivovali už bronzové vstupné dvere, vitrážové okná, reliéfy, hlavný oltár aj bočné oltáre, kráľovské mauzóleum, vo Vladislavskej sále mohli vidieť korunovačné klenoty, v múzeu Príbehu pražského hradu sa tešili, že mená mnohých kráľov poznali z hodín dejepisu. Pozreli si aj Baziliku sv. Juraja s červenou fasádou a románskym interiérom. Veľmi sa im páčilo v Zlatej uličke, kde si mohli kúpiť suveníry. Z hradu sa prešli Malou stranou a cez Karlov most sa vracali k metru. Nádherný bol pohľad na osvetlené pamiatky po zotmení.

            Návštevou Národného múzea ukončili svoj pobyt v Prahe a podľa nich najviac sa im páčil „Václavák“, Orloj, Zlatá ulička a metro. Z Prahy sa vrátili očarení a plní zážitkov.

             

          • Galéria Šrot park

            28. 6. 2023

            Dňa 23.6.2023 žiaci 1.B a 4.A navštívili jedinečnú atrakciu, ktorá vznikla v našej Devinskej v r. 2019 Galériu „Šrot park“. V jej priestoroch resp. záhrade žiaci obdivovali zvieratká žijúce na Slovensku, ale fascinovali ich aj postavy z rôznych animovaných filmov. Zvláštnosťou bolo pre našich žiakov, že všetky zvieratá a animované postavy boli vyrobené z kovového šrotu, rôznych skrutiek, ventilov, šróbov a pod. Staré súčiastky, zhrdzavené náradie, zničené nástroje boli využité na vytvorenie nových, napaditých vecí...

             To všetko, na prvé počutie, patrí na šrotovisko. Neplatí to však pre Branislava Pokorného, ktorý im dokázal vdýchnuť nový život. Zváraním vytvára zo šrotu umelecké diela - zvieratá životnej veľkosti žijúce prevažne v slovenských lesoch, ale aj iných, exotickejších zemepisných šírkach.

            Kovové zvieratká, ktorých neustále pribúda, naši žiaci odporúčajú, aby si ich každý pozrel. Vždy sa tešia keď tam idú, že niečo nové objavia. Teraz sa to stalo tiež.

            Len kúsok odtiaľ sa žiaci s pani učiteľkami zastavili v lanovom centre Tarzania a pochutili si na nanukoch.

          • Národný park dunajské luhy

            28. 6. 2023

            Triedy 5.A a 7.A boli 26. júna na výlete v neďalekom centre rakúskeho národného parku Donau Auen v Orth an der Donau. Počas 3-hodinovej prehliadky zámku a zámockého ostrova nám slovenskí sprievodcovia rozprávali o lužnom lese a o Dunaji. Interaktívne expozície nás zaviedli do ďalekej histórie, keď ešte Dunaj tiekol na západ, dunajské luhy zaplavovali ľadové povodne a predierali sa nimi Rimania či Turci. Dunajské lužné lesy boli dlhé roky poľovným revírom veľkomožných pánov, ktorí tu budovali zámky pre zábavu aj ochranu vodných ciest a brodov. Deti sa nevedeli odtrhnúť od modelu Dunaja, v ktorom stavali pieskové hrádze a sledovali silu vody. Pomocou kamery sme nazreli do bocianieho hniezda. Celkom z blízka sme videli dunajské jesetere, užovku stromovú, panáčkujúce sysle, korytnačky močiarne aj mŕtveho bobra.

          • Múzeum včelárstva

            25. 6. 2023

            Deň 22.6.2023 bol pre triedy 3.B a 1.A plný medu a zážitkov.Vybrali sme sa na výlet do VČELÁRSKEHO SKANZENU v Kráľovej pri SenciDeti sa vyšantili v rozprávkovej záhrade, dozvedeli sa o histórii včelárstva, videli historickú expozíciu včelích úľov, nástrojov, obrázkov. Najviac nás zaujali úle v tvare domčekov či kostolíkov vyrezávané ľudovými umelcami. Posedeli a zaspievali sme si pri gitare, naučili sa VČELÁRSKE pesničky, opekali si špekáčiky okorenené vôňou kvitnúcej lipy a ako dezert sme mali ochutnávku včelích medov. Príjemným popoludním nás sprevádzali manželia Moravčíkovci, ich verný psík, mačka a kozičky. Celý deň sa niesol vo veselej nálade, poučení o význame medu a včiel pre nás všetkých.

          • Zoo Bratislava

            24. 6. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zoo Bratislava.

            Dňa 16.6.2013 navštívili ZOO Bratislava žiaci 2.C, 4.A a 3.C spolu s niektorými žiakmi 1.A a 1.B našej školy. Počasie bolo ideálne, slniečko nás sprevádzalo po celý čas. Hneď pri bráne 2.C, 4.A.1.B a 1.A vítali lektorky, ktoré mali pre nás pripravenú prednášku o ohrozených a vzácnych zvieratách. Deti očarili hneď na začiatku opičky, medveď, lev, pštros, lama, ale i nosorožce. Niektoré z detí videli po prvýkrát tieto zvieratká naživo. Pre niektorých žiakov bol lákadlom SafariBus. S úžasom, nadšením ale trochu aj so strachom sa povozili na SafariBusoch.

          • Školský výlet do Rakúska

            24. 6. 2023

            Žiaci 9. A  a 9.B triedy spolu s niektorými žiakmi 7.A aj  8.A triedy prežili nádherný prvý letný deň na výlete v Rakúsku.

                  Ich prvou zastávkou bolo Technické múzeum vo Viedni. Tu  na troch  tematicky rozdelených poschodiach  mohli pozorovať aj vyskúšať si  množstvo interaktívnych exponátov ukazujúcich  zákony fyziky, mechaniky a optiky. Obdivovali tiež zbierky parných lokomotív, historických automobilov, motocyklov, lietadiel, vrtuľníkov aj lodí, prvé telegrafy, telefóny, rádio, televíziu až po prvé mobily a počítače.

                  Najväčšou atrakciou výletu bola návšteva jazernej  jaskyne  Seegrotte  južne od Viedne. Je to bývalá baňa, v ktorej sa ťažil sadrovec. Dnes je v nej najväčšie podzemné jazero v Európe. Putovanie dlhými chodbami jaskyne bolo doplnené výkladom v slovenskom jazyku. Videli sme tu aj bývalé maštale, ktoré slúžili na ustajnenie koní, kaplnku, do ktorej sa chodili kedysi robotníci modliť. Mohli sme si pozrieť aj jeden z modelov lietadiel, ktoré sa tu vyrábali počas 2. svetovej vojny.

                  Malebné priestory jaskyne zaujali aj filmárov, natáčali sa tu napríklad scény filmu Traja mušketieri, čoho dôkazom je  napríklad nádherná pozlátená loď, ktorá tu upútala našu pozornosť.   

                 Žiaci si asi najviac vychutnali romantickú  plavbu na motorovej lodi po najväčšom európskom podzemnom jazere. Bol to fantastický zážitok!

                  Cestou na Slovensko  sme sa ešte zastavili v nákupnom centre v Kittsee.

             Unavení, ale plní nezabudnuteľných zážitkov sme sa šťastne vrátili domov.

          • Školský výlet do okolia Banskej Štiavnice

            21. 6. 2023

            Triedy 6.B a 5.A boli na celodennom poznávacom výlete v okolí Banskej Štiavnice. Pozreli sme si historicko-prírodovednú expozíciu v kaštieli v Svätom Antone. Navštívili sme banský skanzen a vošli sme hlboko pod zem do štôlne Bartolomej. Potom nás autobus previezol historickým centrom Banskej Štiavnice. Oddýchli sme si v pizzerii vo Vyhniach, kde nás čakalo výborné pohostenie – nápoje a pizza. Pred cestou do Bratislavy sme sa ešte prešli k prírodnej rezervácii Kamenné more vo Vyhniach. V autobuse bolo veselo a deti si cestu užívali.

          • Boli sme v škole v prírode!

            20. 6. 2023

            V dňoch 22.5. – 26.5.2023 sa 50 žiakov 2.B, 4.A a 4.B zúčastnilo pobytu v Škole v prírode GO Kľačno – rekreačnom zariadení.

            Žiaci boli ubytovaní v pekne zariadených, 3 až 6 posteľových izbách. Všetky izby mali vlastné  sociálne zariadenie WC + sprchu a umývadlo s teplou vodou. Vybavenie RZ: spoločenské klubovne, triedy a zasadačky na troch podlažiach, vonkajšie triedy s prístreškom, vlastná telocvičňa s hľadiskom na státie, šatňami a sociálnymi zariadeniami, posilňovňa, sauna, multifunkčné oplotené asfaltové ihrisko, futbalové ihrisko, vonkajší areál pre voľnočasové aktivity s možnosťou opekania, bezplatný Wi-Fi internet vo všetkých priestoroch zariadenia.

            Stravovanie prebiehalo 5x denne + pitný režim, v jedálni priamo v RZ. Strava bola chutná, pestrá, výdatná a prispôsobená vekovej skupine detí. Pitný režim bol dodržiavaný.

            Deti boli vedené k udržiavaniu čistoty a poriadku na izbách, ale aj v okolí. Každý deň bola určená služba, ktorá spolu s vyučujúcim prešla po izbách a obodovala poriadok a čistotu. Priebežne bolo vyhodnotenie, na ktorom žiaci bývajúci v izbách s najlepším poriadkom, získali sladkú odmenu a nálepky.

            Vyučovanie prebiehalo v dopoludňajších hodinách v triedach. Vyučovali sme matematiku, slovenský jazyk a ostatné predmety hravou formou. Výchovy prebiehali prevažne vonku, podľa plánov. Poobedňajší program  sme mali spestrený animátormi, ktorí pripravovali pre deti zaujímavé tvorivé dielne, tance, hry ...

            25.05.2023 bol uskutočnený výlet na poštu, Farmu Zelená Ruža / Kontaktná Zoo a obchod.

            26.05.2023 sme sa odviezli autobusom do Bojníc. Navštívili sme Zoo Bojnice, kde žiaci absolvovali prehliadku po náučných chodníkoch.

            Ďakujeme Združeniu rodičov pri ZŠ Pavla Horova za príspevok na medaily do školy v prírode.

            Deti aj vyučujúci boli s pobytom v škole v prírode veľmi spokojní.

            Cieľom pobytu bolo upevňovanie zdravia detí, získavanie nových a utvrdzovanie známych poznatkov z prírodovedy a vlastivedy, utužovanie kamarátskych vzťahov v kolektíve. Pobyt v škole v prírode bol prínosom pre zdravie a rozvoj fyzických a psychických síl všetkých zúčastnených. Pár fotiek z veľkého množstva si môžete pozrieť v albume.

            Mgr. Horváthová, PaedDr. Grnja, Mgr. Hamadová, Mgr. Ondejka 

          • Informatika v 6.A

            19. 6. 2023

            Vybraní žiaci 6.A na hodinách informatiky na web stránke www.tinkercad.com, kde sa dajú vyrábať 3D objekty, vyrobili zvieratká a domček pre tento mini skleník. Tento projekt sa realizoval pod vedením učiteľov Eva Fusková a Peter Hanus.

            Karolína Krchňavá, 6.A

          • Baťov kanál

            18. 6. 2023

            Dňa 7.6.2023 navštívili  žiaci 5.B, 6.A a 7.B Baťov kanál, vodnú cestu na území Českej a čiastočne aj Slovenskej republiky. Tá začína v Slovenskom prístave v Skalici a končí v českých Otrokoviciach. Po zaujímavom výklade si mohli niektorí žiaci vyskúšať kormidlovanie loďky. Na záver výletu sa presunuli k  rodine Havlíkových, ktorí oboznamujú turistov s tradíciou, históriou a výrobou skalickej pochúťky-trdelníka.. Tu po krásnom privítaní a ochutnávke si sami mohli vyskúšať výrobu trdelníka. Domov sa vrátili nielen s bohatými zážitkami ale s chutným a originálnym  Skalickým trdelníkom.

          • Naši šikovní Šamťáci - Horováci

            18. 6. 2023

            ŠAMT -  O 2 Športová akadémia Mateja Tótha je voľnočasová aktivita v podobe krúžku na 1. stupni. Akadémia pomocou prepracovanej metodiky a školených trénerov poskytuje deťom všeobecný športový základ, ale aj motiváciu a pozitívny vzťah k pohybu. Tréningy sú vyskladané tak, aby deti športovali hravo, dbá sa na ich telesný aj duševný vývin. Na tréningoch sa venujeme všeobecnej pohybovej príprave, ktorá je potrebná pre každý šport. Pripravujeme deti na športové výkony, učíme ich správne vykonávať pohyb a formy, akými to realizujeme, sú plné radosti a hier. ​​​​​​​

          • Smart Green Mobility

            11. 6. 2023

            Dňa 7.6.2023 sa žiaci 8.A triedy zúčastnili Smart Green Mobility v Duálnej Akadémii v Bratislave. Súčasťou akcie bola jazda elektromobilom (Tesla, Volvo, Porsche, Hyundai a iné), ktorú žiaci dostatočne využili. Následne sa dozvedeli mnohé nové informácie o nabíjacích staniciach elektromobilov a na záver programu si mohli vyskúšať kresliť vo virtuálnej realite.