• Psí pomocníci na našej škole.

            23. 4. 2024

            Dňa 22. 4. 2024 sa triedy 3. A a 3.C zúčastnili prednášky o výcviku vodiacich psov z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy. Deti si vypočuli základné informácie o tom, ako prebieha výcvik takýchto psíkov, na čo je pri tréningu kladený dôraz, takisto aj poučenie, ako sa správne správať v prítomnosti ľudí, ktorí majú problém so zrakom a vedie ich vodiaci pes. Aby to nebolo iba o teórii, trénerky z výcvikovej školy namodelovali rôzne situácie, ktoré vznikajú pri trénovaní psíkov a zapojili ako figurantov našich žiakov. Ukázali nám ako psík hľadá voľné miesto na sedenie pre svojho nevidiaceho pána alebo ako vie nájsť dvere. Za praktickými ukážkami nasledoval priestor na rôzne otázky našich žiakov. Na záver sa žiaci rozdelili do viacerých skupín a postupne sa stretli so psíkmi bližšie. Mohli si ich pohladkať, ak sa ešte chceli niečo opýtať, trénerky im s radosťou zvedavé otázky zodpovedali. Trénerka, ktorá predvádzala ukážky so psíkmi, je naša bývala kolegyňa Mgr. Katka Paxnerová. Ďakujeme  pekne za zaujímavú a názornú prezentáciu.

             

          • Vodiace psy na našej škole.

            17. 4. 2024

            DEŇ ZEME – UKÁŽKA VÝCVIKU VODIACICH PSOV NA NAŠEJ ŠKOLE.

             

            Dňa 22. 4. 2024 nám prídu ukázať trénerky z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy www.vodiacipes.sk , čo všetko dokážu tieto šikovné psíky.

            Toto občianske združenie pomáha ľuďom so zdravotným postihnutím, stať sa samostatnejšími, vďaka pomoci psov so špeciálnym výcvikom.

            Ak chcete, môžete podporiť ich činnosť a tak pomôžete urobiť veľký krok ku samostatnosti týmto ľuďom.       

            V termíne 22. – 26. 4. 2024 priniesť do našej školy (odovzdať triednym p. učiteľkám) použité, nepotrebné paplóniky do postieľok, detské ale aj väčšie iba molitanové matrace na posteľ, „pamlsky“ (nie dentálne kostičky, nie farebné a bez chemikálií), sáčky na exkrementy, hračky (uzlové pre psov, hračky KONG, nie loptičky a plyšáky), použité vôdzku alebo obojok.

            Vyzbierané veci potom odovzdáme trénerkám a psíkom.

            Ďakujeme.

          • Bratislavské bábkové divadlo

            15. 4. 2024

            Dňa 11.4.2024 žiaci 2.A a 2.B navštívili Bratislavské bábkové divadlo. Tešili sa na divadelné predstavenie Vincent a Víchrica. Bolo to niečo, čo ešte nezažili. Počas tejto inscenácie s javiskovým sedením a limitovaným počtom miest mali všetci žiaci na javisku vyčlenené vlastné sedenie a herci boli iba pár krokov od nich.

            Príbeh začal tým, že si malá Ema uvedomila, že rodičia sa už nesprávajú k sebe tak pekne ako predtým, rozhodla sa prísť tomu na kĺb. Spolu s bláznivou susedkou a babkou sa pustili do pátrania a odhalia, že za nepohodu v rodine môže Vincent. Nesmelý pán, ktorý z nedostatku objatí a pusiniek chradne. Objatie je cesta do srdca a to Vincentovo bolo prázdne. Na to, aby si otecko s mamičkou zase našli k sebe cestu, musela Ema Vincentovi pomôcť a nájsť mu niekoho, kto by ho mal rád. A tak sa Ema, susedka a babička pustili do akcie.

            Z hľadania priateľky pre Vincenta sa stala radostná a trochu divoká hra, ktorá mala všetky predpoklady skončiť sa dobre. Zdalo by sa, že láske nič nestojí v ceste. O tom boli presvedčení aj naši žiaci a pomohli v tom, aby si aj Vincent našiel niekoho, kto ho má rád... a podarilo sa im to.

            PaedDr. Grnja, Mgr. Václavíková

          • Magický svet - Šmolkovia

            15. 4. 2024

            Dňa 27.3.2024 žiaci 1.A, 1.B, 2.A, 2.B, 2.C a 4.B navštívili dobrodružný park plný zábavy. Užili si celý deň spolu s rozprávkovými Šmolkami. Vyskúšali a zažili cca 60 rôznych atrakcií. Originálna Šmolkovská dedinka s interaktívnymi prvkami ich veľmi zaujala. Fotili sa aj so Šmolinkou a tatkom Šmolkom. Potom ich Šmolkovia pozývali do svojich hubových domčekov, ktoré boli také veľké, že sa tam zmestíte s celou triedou. Zisťovali, ktorému zo Šmolkov sa najviac podobajú. Učili sa hovoriť šmolkovskou rečou. . .Utiekli nahnevanému kocúrovi Azraelovi, vyhrali nad čarodejníkom Gargamelom a zachránili Šmolkovský svet. Šmolkovské SMART CITY - 5D virtuálna realita, bola pre niektorých žiakov najzaujímavejšia. Na konci ich čakala sladká odmena a diplom za zvládnutú náročnú cestu.

            Mgr. Horváthová, Mgr. Capeková, PaedDr. Grnja, Mgr. Václavíková, Mgr. Plošická a Mgr. Berdisová

          • Modrá planéta - Svetový deň vody

            9. 4. 2024

            Koncom marca a začiatkom apríla sa uskutočnilo šesť interaktívnych besied s názvom Modrá planéta. Témou bola voda a cieľom bolo motivovať žiakov k tomu, aby vodou šetrili a aby vedeli, prečo je to dôležité. Prednášok sa zúčastnili žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka.

            Pomocou plasteliny si názorne ukázali pomer medzi súšou a vodou na našej Zemi. Zisťovali koľko z tejto vody je sladkej a ako málo tvorí pitná voda. Skúmali vodu zmyslami – zrakom, čuchom a chuťou a presvedčili sa o tom, že slaná voda sa piť nedá. Hovorili o tom, kde všade vodu používame doma, v škole, vonku a častokrát si to vôbec neuvedomujeme. Spoločne rozmýšľali, kde by sa dalo vody používať menej a ako ju neznečisťovať.

            Besedy viedli lektori z organizácie DAPHNE a finančne podporené boli z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a mládeže SR v oblasti práce s mládežou, ktorú administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže a realizuje občianske združenie Strom života.

            Pozrieť si môžete aj krátku reportáž z DTV.

             

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo súťaže

            8. 4. 2024

            V dňoch 25. - 27. marca 2024 sa v Kultúrnom centre v Lamači uskutočnilo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Na 70. ročníku recitačnej súťaže sa zúčastnilo viac ako 80 žiakov, ktorí prišli z 20 rôznych škôl okresu Bratislava IV.

            Našu školu zastupovali v I. kategórii žiačky Simona Demčáková a Hana Grünnerová, v II. kategórii Júlia Hrbíková a Izabela Strapková a v III. kategórii Laura Kaňková a Nikola Lauková.

             

            Atmosféra bola veľmi priateľská a všetky dievčatá dostali od renomovanej poroty individualizovanú spätnú väzbu s pochvalou a cennými radami.

             

            Žiačkam ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy v umeleckom prednese a želáme im veľa úspechov v nasledujúcom ročníku súťaže

          • MIDI – COOLVOLLEY dievčat

            28. 3. 2024

            V pondelok 25. marca 2024 sa na pôde Základnej školy I. Bukovčana konalo 2. kolo v súťaži MIDI Coolvolley dievčat ZŠ (štvorkový volejbal). Turnaja sa zúčastnili 4 tímy 3 škôl, ktoré medzi sebou odohrali vzájomné zápasy. Napriek tomu, že sa naše dievčatá snažili, do okresného kola sa im postúpiť nepodarilo. Našim zúčastneným žiačkam však za reprezentáciu školy ďakujeme. 

          • Svetový deň vody - 22. marec

            27. 3. 2024

            Myšlienkou Svetového dňa vody je tento rok téma: Voda - základ mieru. Táto téma zdôrazňuje význam, ktorý voda zohráva v globálnej stabilite a prosperite. Keď je voda vzácna, znečistená alebo keď k nej ľudia nemajú rovnaký prístup, napätie medzi komunitami a krajinami môže viesť ku konfliktom. Viac ako 3 miliardy ľudí na celom svete získava vodu zo zdrojov prekračujúcich štátne hranice.

            Na našej škole sme si pripomenuli tento významný deň rôznymi aktivitami. Ich cieľom bolo pripomínať si dôležitosť a význam vody, ako aj upozorňovať na stav a ochranu pitnej vody. Deti aj učitelia sa obliekli do modrých tričiek a celý deň dodržiavali pitný režim.

            Aktivitami žiakov na I. stupni boli pojmové mapy, kolobeh vody, pracovné listy, kvízy a súťaže, prezentácie a diskusie o vode. Pre našich prváčikoch si žiaci zo 7.B pripravili rovesnícke vzdelávanie – rôzne hry o vode a s vodou.

            Tretiaci sa zúčastnili prednášky Modrá planéta, ktorú viedla lektorka z Daphne. Názorne, pomocou plastelíny, zisťovali žiaci koľko je vody na Zemi a aké percento tvorí pitná voda. Odhaľovali rozmanité podoby a cesty vody. Započúvali sa do jej zvukov. Hovorili o význame vody a o tom ako môžeme vodou šetriť a neznečisťovať ju. Toto podujatie bolo podporené z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a mládeže SR v oblasti práce s mládežou, ktorú administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže a realizuje občianske združenie Strom života.

            Štvrtáci si posilnili vnímanie prírody cez zmysly - počúvali zvuky vody v rôznych ročných obdobiach. Uvedomili si tak dôležitosť vody pre život na našej planéte Zem. Okrem toho z plastelíny modelovali životný cyklus žaby a prostredia, v ktorom žije. Hovorili o význame obojživelníkov v prírode, ich ohrození a ochrane - o vysušovaní mokradí, zániku vodných plôch, úprave vodných tokov a znečisťovaní vody. Na matematike rátali spotrebu vody a hovorili o šetrení vody pri bežných činnostiach.

            Žiaci 5.B sa vybrali na exkurziu na Devínsku Kobylu a k rieke Morava, pod názvom Klenoty Devínskej Bratislavy, ktorú viedol p. Andrej Popovič. Vo Vodárenskom múzeu absolvovali zaujímavú interaktívnu prednášku žiaci 5.C triedy. Žiaci 5.A triedy písali básničky o vode a riešili rôzne úlohy v pracovných listoch.

            Šiestaci vytvárali postery na tému „Modrá planéta“, online testy o vode, maľovali na tričká a zisťovali PH rôznych tekutín.

            Žiaci 7. A vytvárali plagáty v nemeckom jazyku na tému „ Rieky Európy a zaujímavosti o nich“ .

            Žiaci 8. A sa zúčastnili exkurzie na Kolibe, pod názvom „Studničky a pramene Malých Karpát“, vedenej lektorkou z organizácie Daphne. Na anglickom jazyku vytvárali postery na tému „ Vodné zdroje“. Žiaci 8.B sa venovali športovým hrám a dodržiavali pitný režim počas aktivít a prestávok.

            Deviataci v chemickom laboratóriu zisťovali na rôznych vzorkách pitnej aj nepitnej vody chemické zloženie a tvrdosť vody.

            My všetci sme zodpovední za to, ako vo svojom každodennom živote vodu používame, konzumujeme a hospodárime s ňou. Preto si ešte viac vážme nenahraditeľnú tekutinu svojho života.

            Sledujte „Deň vody na ZŠ P. Horova“ v službe YouTube:

            https://youtu.be/zwlH5ubJY08?si=FVZ9vFo8sX2lMxPo

             

             

             

          • Naši žiaci v Prezidentskom paláci

            27. 3. 2024

                       Dievčatá a chlapci z 5. A  a  7. A spolu s triednymi učiteľkami zavítali 19. 3. 2024 do Prezidentského paláca.

                     Grasalkovičov palác nazývaný aj Prezidentský palác je dominantou Hodžovho námestia v Bratislave. Po príchode sme sa pred budovou spoločne vyfotografovali  a  po vstupnej bezpečnostnej prehliadke sme sa ocitli vo vnútorných priestoroch, ktoré nás svojou nádherou očarili. Už nás čakala milá pani sprievodkyňa, jej zaujímavý výklad sme pozorne počúvali.

                     Vo vstupnej hale sa nachádza schodisko s unikátnou sochárskou výzdobou, pomaly sme ním kráčali a vnímali tú krásu. Pani sprievodkyňa nás oboznámila  s históriou paláca, ktorá siaha až do roku 1760,  kedy ho dal postaviť gróf Anton Grasalkovič,  povolaním advokát  a šľachtic chorvátskeho pôvodu. V tom čase slúžil ako letné sídlo, v ktorom usporadúval  letné slávnosti a bály, na ktorých sa zúčastňovali členovia cisárskeho dvora. V roku 1775 ho navštívila aj samotná Mária Terézia. V jednej z miestností sme videli aj jej obraz. Počas prvej svetovej vojny bolo v paláci vojenské veliteľstvo a počas druhej svetovej vojny ho upravili na rezidenciu prezidenta Slovenského štátu.

            V období socialistického zriadenia mal palác názov Ústredný dom pionierov a mládeže Klementa Gottwalda. Dozvedeli sme sa, že  ho využívali deti a mládež Bratislavy na svoju záujmovú činnosť, navštevovali tu rôzne krúžky.  Od roku 1996 po rozsiahlej rekonštrukcii sa palác  stal sídlom prezidenta Slovenskej republiky.

                    S veľkým  záujmom sme prechádzali  jednotlivými sálami , obdivovali miesta, kde pani prezidentka oficiálne prijíma hostí, pracuje, poskytuje rozhovory, organizuje slávnostné posedenia s rôznymi hosťami. Našu návštevu sme ukončili v kaplnke sv. Barbory, ktorej výzdobu tvoria  pôvodné  rokokové a klasicistické  fresky.

                    Po východe z paláca sme si ešte na pravé poludnie pozreli slávnostnú výmenu čestnej stráže na nádvorí. Domov sme odchádzali spokojní a plní nových zážitkov.

          • Turistický krúžok

            25. 3. 2024

            V sobotu 23. marca sa žiaci stretli na prvom jarnom stretnutí turistického krúžku Horováci. Cieľom našej turistiky boli Rusovce, Čunovské jazerá, Čunovo. Turistiku sme začali tradične pred školou, v spoločnosti slnečných lúčov sme vykročili k zastávke Pri Sandbergu, odkiaľ sme sa prepravili k Mostu SNP, kde sme prestúpili na spoj do Rusoviec. Pohodlnou cestou okolo miestnych veľkonočných trhov, sme prešli k Gerulate - Unesco pamiatka zo stredoveku.l. V tomto ročnom období nie je sprístupnená, preto sme sa iba spoza brány pozreli a prečítali informačné tabule. Odtiaľ sme vykročili na lesnú cestu, ktorá nás zaviedla okolo Rusovského kaštieľa cez Lužné lesy k Čunovským jazerám. Cestou sme videli zobúdzajúcu sa prírodu, plnú prvých kvetov, vône medvedieho cesnaku, vtáčieho spevu aj klopotu ďatla. Víta nás prvé jazero, postupne prídeme k druhému väčšiemu tyrkysovo modrému Čunovskému jazeru. Urobíme si prestávku na posilnenie a odpočinok, deti trávia čas pri vode a pozorovaním prírody. Pokračujeme k pozorovateľni vtáctva. Zaujímavý priestor vytvorený na bažine. Deti s ďalekohľadmi mohli sledovať labute, vtáky. Nie všetky však dokázali udržať ticho, potrebné na nevyplašenie. Presunuli sme sa okolo Dunajskej hrádze k druhej pozorovatelni pri Dunaji. Sledovali sme kŕdel labutí a kormoránov. Popri hrádze sme sa presunuli k bufetu. Deti sa tu posilnili a v tej chvíli sa začalo počasie meniť, silný vietor doniesol prvé kvapky dažďa. Pár krokov od bufetu bola našťastie autobusová zastávka, odkiaľ nás autobus prepravil k Eurovei, kde sme prestúpili na spoj do Devínskej Novej Vsi. Rozlúčili sme pri škole, v nohách máme viac ako 20000 dospeláckych krokov. Tešíme sa na budúce. P. uč. Berdisová a Balogová

          • Hip Hop v Prahe

            22. 3. 2024

            Tanečná skupina 4EVER 2GETHER na Jarnom pohári v Prahe

            Naša škola má dlhoročnú spoluprácu s Domom detí a mládeže na Vinohradoch v Prahe. 17. 3. 2024 organizoval DDaM Jarný pohár - klubovú súťaž tanečníkov skupiny StyleDance v latinsko-amerických tancoch. Členovia hip-hopového tanečného krúžku 4EVER 2GETHER z našej školy boli pozvaní ako hostia a vystúpili so štyrmi ukážkami tancov, za ktoré dostali zaslúžený aplauz.

            V Prahe boli tanečníci celkovo štyri dni a aj tento rok navštívili zaujímavé miesta. Nemohli obísť klasické pamiatky, ako sú Václavské námestie, Orloj či Karlov most, ale videli aj nové atraktívne miesta. K takým patrí určite Tancujúci dom, ktorého autormi sú Vlado Milunić a Frank Gehry. Budova zo železa a skla a budova z betónu vytvárajú tancujúci pár.

            Cez tzv. Pražské Benátky na romantickej Kampe s malebnými domčekmi a vodným mlynom prešli až k Lennonovej stene, na ktorej bol nápis Za Johna Lennona aj s jeho fotkou. Neskôr tu pribudli a stále ešte pribúdajú ďalšie nápisy a grafity. A tak sa realizovali aj naši tanečníci. Nezabudnuteľná bola večerná vychádzka na Hradčanoch okolo vysvieteného Chrámu svätého Víta a páčili sa im aj výhľady na večernú Prahu plnú svetielok.

            V ZOO Morský svet obdivovali morské ryby a živočíchy a množstvo fotiek si urobili v Múzeu voskových figurín Madame Tussaunds.

            Pobyt v Prahe ukončili naši tanečníci na Vyšehrade. Je to miesto na príjemnú prechádzku nielen v parku, ale aj na cintoríne, kde je pochovaných mnoho významných českých umelcov a osobností.

            Výhľadmi z Vyšehradu na zákutia Prahy a Vltavu sa s Prahou rozlúčili.

          • Deň otvorených dverí

            21. 3. 2024

            Dňa 19.3. sa na našej škole otvorili brány pre budúcich prváčikov. Čakali na nich 4 kráľovstvá: Kráľovstvo múdrosti, Kráľovstvo priateľov Zeme, Kráľovstvo šikovnosti a Kráľovstvo obratnosti. Deti si mohli vyskúšať ako funguje včielka Bee a ukázali nám, čo už vedia povedať po anglicky a po nemecky. Naučili sa triediť odpad, „navarili“ si obed z prírodného materiálu, zasadili si pažítku, vyrobili korunku na hlavu, jarnú pohľadnicu, veľkonočné vajíčko a ukázali nám aké sú šikovné v pohybových aktivitách. Budúcich prvákov a ich rodičov čakal pestrý program. Na začiatku návštevníkov naši žiaci privítali divadielkom O koze rohatej, neskôr nám zaspievali a zahrali. Spievali nám nielen slovenské piesne, rôzne pesničky zazneli aj po anglicky a po nemecky. Nesmelo chýbať ani malé sladké a slané občerstvenie s chutným čajom zo školskej jedálne.

            Ďakujeme všetkým návštevníkom, pani učiteľkám za organizáciu a rovnako aj starším žiakom našej školy, ktorí prišli s prípravou DOD pomôcť a odpovedali s úsmevom na všetky zvedavé otázky detských návštevníkov.